NIEUWS
Hoogseizoen eikenprocessierups: Wordt de jeukrups app gebruikt? 

12 juni 2018

 

De afgelopen weken hebben we erg mooi weer gehad in Nederland. Door het warme weer kwam de eikenprocessierups dit jaar erg vroeg opduiken. Het nieuws stond vol met artikelen over de vroege opkomst van de rups zoals de NOS, nu.nl en RTL nieuws. Ook de toonaangevende nieuwsite Nature today waar biologen nieuws brengen over de natuur in Nederland, schreef over de sterke toename van de eikenprocessierups en tot wat voor problemen dat nu leidt. Civity heeft de Jeukrups app eind april geïntroduceerd. Hiermee kan de eikenprocessierups gemeld worden: een harige rups die tussen mei en juli voor veel overlast zorgt.  Wat zou het effect zijn van de uitbraak van de eikenprocessierupsen op de jeukrups app?

 

Het doel van de Jeukrups applicatie

De Jeukrups applicatie is een pilot waarmee een hele simpele versie van Slim Melden wordt ingezet. Het doel is om te laten zien dat er met crowdsourcing veel data verzameld kan worden op een laagdrempelige manier. Omdat dit de eerste keer was dat we dit bij Civity op deze manier doen, en we geen idee hadden hoe dit zou uitpakken, hadden we ingeschat dat we blij mochten zijn als we 50 meldingen in totaal kregen.

 

De Jeukrups app in de publiciteit

Om de 50 meldingen te halen, moesten we naamsbekendheid voor de app opbouwen. Aan de start van het eikenprocessierupsseizoen, hebben we verschillende nieuwsorganisaties benaderd om te vertellen over de jeukrups app. Dit was met succes; RTV Drenthe en Omroep Gelderland nodigden ons uit om op de radio te vertellen over de app en verschillende kranten publiceerden een artikel. Het balletje begon langzaam te rollen en we hadden al snel de 50 meldingen gepasseerd. Naarmate de rupsen steeds meer opdoken liep het aantal melding snel op. In juni kregen we zelfs 40 meldingen per dag (!).

 

Boswachter Tim twittert over de jeukrups app

Boswachter Tim, een populaire boswachter uit Utrecht die de media opzoekt en meer dan 16.000 volgers heeft op Twitter, berichtte over de app:

(Bekende boswachter Tim twittert over jeukrups applicatie)

Dit gebeurde nadat radio 3FM DJ Bas Louissen tijdens zijn ochtendshow vertelde over de jeukrups app.

 

Jeukrups app gedeeld in Facebookpagina van Geocaching

Op de Facebookpagina van het veelbeoefende geocaching, waarbij mensen met GPS opzoek zijn naar schatten verborgen in de openbare ruimte, is ook een bericht geplaatst over de jeukrups app. Deze mensen zijn veel buiten en hebben daarom een grotere kans dat ze een eikenprocessierups tegenkomen.

(Facebookgroep Geocaching schrijft over jeukrups applicatie)

 

Nu.nl schrijft over nieuw digitaal meldpunt Jeukrups.nl

De Jeukrups app wordt door de nieuwssite beschrijven als hét nieuwe digitale meldpunt voor de eikenprocessierups. Lees het artikel.

(Nieuwsartikel op nu.nl over jeukrups app)

 

Al meer dan 250 meldingen

De publiciteit heeft enorm geholpen want we hebben inmiddels al meer dan 250 meldingen van eikenprocessierupsen op jeukrups.nl staan. Wij zijn nu al zeer tevreden over het resultaat van de pilot. Via twitter geven we de meldingen door aan gemeenten die op hun beurt weer actie kunnen ondernemen. De rups zal nu nog ongeveer 5 weken actief blijven. We hopen daarom dat we aan het einde 1.000 meldingen in de app hebben staan. Blijven melden dus!

(Screenshot meldingen op jeukrups.nl)

 

< Ga terug naar nieuwsoverzicht

 

Bekijk ook: