NIEUWS
Civity partner van IRIS Smart Cities

18 oktober 2017

In oktober is het Europese project ‘IRIS Smart Cities’ gelanceerd. Een EU-gefinancierd project van vijf jaar (oktober 2017-2022) die de ontwikkeling van slimme en duurzame steden in Europa mogelijk maakt in het kader van de Europese Smart Cities and Communities. IRIS Smart Cities richt zich op vijf sleutelgebieden: energie transitie, slim energiebeheer, elektrische mobiliteit, burgerparticipatie en geintegreerde en herbruikbare digitale innovatieplatforms.

Lighthouse
Het IRIS-project wordt door drie grote Europese steden getrokken, de zogenaamde lighthouse-steden. De steden Utrecht (Nederland), Göteborg (Zweden) en Nice Côte d'Azur (Frankrijk) gaan samenwerken met lokale universiteiten, innovatiebureaus en de particuliere sector om hun mobiliteits, energie- en ICT-projecten te implementeren. Daarnaast is een aantal follower-steden aangesloten te weten Santa Cruz de Tenerife (Spanje), Vaasa (Finland),  Alexandroupolis (Griekenland) en de stad Focsani (Roemenië) die gaan leren van de ervaringen van de "Lighthouse-steden" en hun acties aanpassen aan hun eigen lokale actieplannen. Civity is naast partner van de gemeente Utrecht met het ‘City Innovation Platform’ ook partner van IRIS Smart Cities.

Deelnemende steden IRIS Smart Cities en hun thema's
 
Deelnemende steden IRIS Smart Cities en hun thema's

Integratie van nieuwe energiebronnen 
Elke deelnemende stad heeft zijn eigen projecten die de ontwikkeling van slimme en duurzame steden in Europa mogelijk maakt. De gemeente Utrecht is de project coördinator van IRIS Smart Cities en heeft een pilot ‘smart solar charging’ gedaan met als doel de CO2-uitstoot te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. In de wijk Lombok leveren zonnepanelen op daken energie die via een slimme oplaadpaal naar de batterij van een auto gaat. De batterij van de auto dient ’s avonds weer als energiebron om bijvoorbeeld een woning te verlichten. In deze pilot is op kleine schaal een gesloten grid gecreëerd.  De gemeente Utrecht ziet het City Innovation Platform als verbindende factor om vraag en aanbod van (open)data te verbinden en het gebruik van data voor de ontwikkeling van nieuwe oplossingen te vergroten. Gezien het succes, is de pilot nu opgeschaald naar de wijk Kanaleneiland en aan het IRIS-project toegevoegd.

 

De rol van het City Innovation Platform
Het City Innovation Platform is het verbindende platform binnen het IRIS-project om aanbieders van data uit sensoren, bedrijfssystemen of andere platformen te verbinden met vragers naar data. Zodat er slimme en innovatieve oplossingen mogelijk worden voor stedelijke en maatschappelijke vraagstukken, zoals energieverbruik, mobiliteit en duurzaamheid.
 

Co-creatie vanuit Nederland
Naast Civity zijn er ook andere (lokale) partijen betrokken die gezamenlijk aan energiebesparende en mobiliteitsoplossingen in het IRIS-project werken. Dit zijn woningcorporatie Bo-Ex, Universiteit van Utrecht, Hogeschool voor de Kunsten, LomboXnet, Stedin, Eneco, Qbuzz en KPN. 

Logo IRIS Smart Cities
 

< Ga terug naar het nieuwsoverzicht