Civity brouwt bier

Plezier maken op het werk vinden wij belangrijk. Al maanden speelden we met de gedachte om een biertje te brouwen. Naast dat ons team wel van een lekker biertje houdt, experimenteren we met temperatuursensoren om te kijken of er meer grip te krijgen is op het brouwproces en de smaak van het bier.  Zou het Civity lukken om naast het managen van data ook een smakelijk biertje te kunnen brouwen?

 

Ale bier

Omdat het de eerste keer is dat we dit doen, hebben we ons eerst verdiept in de theorie van het bier, waardoor onze keus viel op een makkelijk te brouwen biertje: Ale Bier. Bij Civity houden we wel van een uitdaging dus een Ale Bier brouwpakket kopen was voor ons te simpel. In de brouwwinkel hebben we alle ingrediënten en attributen voor het brouwen van bier los gekocht. Zo konden we zelf het proces onder controle krijgen.

 

Het brouwproces

Eenmaal aan de slag was de pan met 30 liter water na een kleine 2 uur aan de kook. We voegen dan de mout, hop en gist samen tot dat het na een uur borrelen een bruine soep wordt. Op dit moment hangt er een lekkere zoete bier- en hop-lucht in de ruimte. De soep noemen we op dit moment wort en dat ziet er -los van de geur- nog niet erg smakelijk uit. Gelukkig heet het nog geen bier!

 

 

Gisten met temperatuur sensor

Het cruciale moment bij het maken van bier is het gisten. Dat proces begint als het wort is afgekoeld tot kamertemperatuur en we het daarna voor een week in een emmer laten rusten. De grootste uitdaging van brouwen is namelijk consistent brouwen en bij de volgende keren eenzelfde smakend biertje te produceren. Met de sensordata kunnen we dit bewerkstelligen. Wij als Civity gebruiken een temperatuursensor. Met de sensor brengen we omgevingsfactoren in kaart zodat we deze in de toekomst beter kunnen reguleren. We hebben zelf een temperatuur sensor gebouwd die we naast de emmer met wort plaatsen. De sensor geeft data door en dat wordt weergegeven in een grafiek.

 

 

Bier zonder koolzuur

Na een weekje gisten in de emmer mogen we ons brouwsel eindelijk bier noemen… zonder koolzuur. Om het tot een lekker bruisende gouden rakker te transformeren moet er nog een klein beetje suiker aan worden toegevoegd om het slapende gist weer te activeren.

Na het spoelen van de flessen kan het dan gebotteld worden. Twee weken na het gisten op de fles kunnen we dan eindelijk het eerste biertje proeven.

 

En we noemen het...

Bij de eerste presentatie blijkt dat ons bier bij de collega’s zeker in de smaak valt. De ingrediënten zijn getransformeerd van losse bestandsdelen tot een karakteristieke donker-gouden Ale met een hoppige smaak. Officieel is ons bier gedoopt tot Gemeente Pils – hij is ale lekker!