PROVINCIE ZUID-HOLLAND
sluit zich aan op Dataplatform

 

De case

De provincie Zuid-Holland heeft zich aangesloten bij Dataplatform. Met dit initiatief ontsluit deze overheid hun open data in één omgeving en worden initiatieven gebundeld. Door zich aan te sluiten bij Dataplatform onderschrijven deze overheden het belang van een goede ontsluiting van open data en samenwerking met andere organisaties. De open data zijn te bereiken via Dataplatform.nl. Denk bijvoorbeeld aan meldingen over de openbare ruimte, overzichten van afvalbakken en openbare toiletten, monumentenkaarten en uitkomsten van inwonersenquêtes.

Samenwerking

Steeds meer organisaties zijn zich bewust van de kansen die open data genereren. Data zijn de grondstof voor slimme technologische oplossingen om de stad leefbaarder en efficiënter te maken. Om de kracht van data optimaal te benutten, is het belangrijk om samen te werken met andere organisaties en data op de juiste manier te ontsluiten. Daarom blijft het voor deze overheden niet enkel bij dat laatste; vooral ook de samenwerking staat centraal binnen Dataplatform. Organisaties leren van elkaars inzichten tijdens on- en offline ontmoetingen. Zo werken ze samen aan de toepassing van standaarden en de ontwikkeling van kwaliteitsafspraken en kennis.

Het open source Dataplatform is volledig gebaseerd op open source software, zoals CKAN, Drupal, Piwik, D3js en openstreetmap, met gegarandeerde opslag van data in Nederland. Met Dataplatform stroomlijnt een organisatie het publiceren, onderhouden en toepassen van data. Alle data worden beheerd vanuit één omgeving, met de mogelijkheid van een site in de eigen huisstijl voor elke organisatie. De gemeente Schiedam en gemeente Utrecht waren de eerste die zich aansloten bij Dataplatform en nu dus ook de Provincie Zuid-Holland. 

Dataplatform is een dienst van Civity, dat aanbieders van data op een veilige en betrouwbare manier verbindt met vragers naar data. Civity biedt hulpmiddelen, advies en ondersteuning om data veilig en betrouwbaar te verzamelen, te beheren en te ontsluiten. Dataplatform is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Wunderkraut, specialist op het gebied van Drupal.

Geinteresseerd?

Benieuwd wat Dataplatform voor uw gemeente kan betekenen? Neem dan contact op met Civity via info@civity.nl of bel 030 697 32 86 voor een afspraak. 

 

< Ga terug naar alle verhalen uit de praktijk